03 August 2013

Ramadhan

1 comments
Alhamdulillah. Setelah hampir 2 minggu diserang sakit mata, hari ini kembali selesa. Boleh melihat tanpa rasa sakit, kembali jelas penglihatannya. Nikmat ditarik seketika.

Mata yang kabur-kabur dipaksa membaca kitab suci. Pedih. Tak boleh berenggang dengan ubat titis mata. Tak dapat berjemaah di masjid. Allahurobbi.

Aku insan lemah. Diuji dengan sedikit kesusahan, jadi alasan untuk tinggalkan keutamaan. Malu. Sedang banyak peristiwa besar berlaku dalam bulan Ramadhan.

Perang Badar, pembukaan Kota Makkah, penguasaan Kota Andalusia oleh Tariq bin Ziyad, Salahuddin al-Ayyubi mengalahkan tentera salib. Semua dalam bulan Ramadhan. Allahurobbi. Mereka hebat.

Ramadhan hampir melabuhkan tirainya. 2 fasa telah pun berlalu. Fasa terakhir, kita hadapi sungguh-sungguh. Moga dalam fasa terakhir ini, kita berkesempatan berjumpa Lailatul Qadr. Malam perayaan bagi umat Islam, bagi mereka yang bersungguh-sungguh mencarinya.

Bila nak sampai ke garisan penamat, larian makin pantas. Nak dapat piala. Kena lari laju-laju, jangan sampai terjatuh. Keep steady. Keep steady for the next 11 months.

Moga larian pecut tadi membuahkan hasilnya. Piala taqwa. Piala taqwa, bukan Piala Dunia, 4 tahun sekali. Piala ini, piala hari-hari.

1 comments:

cahaya bintul solehah said...

Allah...ujian yg sedikit Allah datangkan untuk menguji sejauh mana tahap keimanan kita...

 
Awan Nusantara | © 2011 Design by DheTemplate.com and Theme 2 Blog

Find more free Blogger templates at DheTemplate.com - Daily Updates Free Blogger Templates